Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Friday, April 22, 2011

Anak Angkat

Cerita anak angkat...one of my best buddy is in the process to adopt a son...
Ooppsss...dye bukan geng TTC...Still single but not available..2 years younger than me (means at late 20s already la)
And anak yang dye nak adopt tu berusia 3 tahun dan merupakan anak kepada saudara mara bau-bau bacang dye gak...reason: tak mampu nak jaga..
Tapi my buddy ni nak wat ikut law; dengan surat lawyer and angkat sumpah sume sebab takut nanti parents budak tu tuntut balik bila nanti dah sayang kat budak tu dah spend banyak sume....lagipun sekarang budak tu memang emak my fren ni yang tgh jaga..

Then, ade sorang cik puan ni, kawan we all gak tanya soalan cepu mas (yang rasenya kalau tanya pada i rase nak cepuk je muka dye)
"Anak orang tak sama lah macam anak sendiri, boleh ke nak sayang anak orang?"

Pergh....pedih giler aku dengar!!!

Jawapan aku senang jer..."BOLEH!! Dan boleh sayang lebih dari anak sendiri"

Sebab ape aku cakap macam tu....sebab ade bukti depan mata aku sendiri...
Ingat tak cerita aku pasal adik kesayangan aku tu (dalam entry SUNYI...)...
Yes, adik kesayangan aku tu adalah anak angkat dalam keluarga kami....aku jarang sebut or nyatakan perkara ni...sebab macam tak suke bunyinye..
Mase tu i form 2 lagi..Since dye lahir lagi...parents dye orang susah and tak mampu nak jaga sorang lagi anak dan berharap supaya anak tu dapat kehidupan yg lebih baik. yes, dye ade adik beradik yang lain cuma mungkin nasib dye lebih baik, rezeki dye lebih murah...
Tapi we all x pernah anggap or even terfikir yang dye adalah anak angkat...sebab since dlm perut lagi parents dye dah sebut yang tu anak mak dan ayah...rezeki mak dan ayah, they all cuma tolong lahirkan ke dunia je. (Baik kan orang macam ni.Ada lagi tak orang macam ni).. Even mase dye lahir pun, dye tak pandang blood mother dye and nangis je but bile mak pegang dye terus dye diam...
Tapi macam my fren la, my parents buat ikut law...and sekarang my bro ni kire anak yatim sebab blood father dye dah meninggal a few years back...

Honestly cakap, we all satu family memang sayang giler kat adik..maklumlah kan...anak bongsu pastu plak mak dgn ayah plak dah lama tak ade baby, sebab adik yg paling kecik masa tu pun dah 11 tahun...lebih-lebih lagi mak..kadang-kadang sayang mak kat adik mengalahkan sayang mak kat kite org (wah..nada jeles nampak..ke perasaan je)...And ape je yang adik nak, mesti kiteorg akan tunaikan (oh ya...kakak still hutang belanje naik kapal terbang je ok, tunggu cuti sekolah nanti)..Dan masa kecik-kecik, adik adalah baby yang sangat sangat comel dan baik hinggakan semua org sgt syng kat dye, termasuk la pengasuh dye!

Sampaikan mak pernah merajuk gile sampai nak lari rumah dgn ayah sebab masa adik Form 1, ayah bagitau adik dan nak jumpakan adik dengan adikberadik dye (ok insiden masa tu memang sgt kelakar)...seingat aku jugak...mak tak pernah garang gile dgn adik macam mak garang dgn we all mase kecik2 dulu..maybe sebab adik anak paling baik dan aku anak paling nakal dlm family kot...


Conclusionnya, adik memang anak emas emak..sebab tu bile adik nak masuk asrama, mak dgn ayah tak pernah setuju. Ade je alasan. Even mak cakap, esok2 pilih U yg dekat2 je dgn rumah. Senang katanya. Sayang melampau kan? Padahal adik aku yg sorang tu Form 1 dah dok asrama.Aku dulu tercampak matriks kat UUM nun sana ujung dunia tu.Hahaha...banyak lagi cite kelakar pasal kasih sayang mak kat adik...

Even mase sekarang pun kalau aku nak balik umah mak, mesti tunggu time adik balik dari asrama sebab macam tak best kat umah bile adik takde..hehehe..
Alhamdulillah, adik memang seorang anak yang baik...kadang-kadang aku rasa perangai adik lebih baik berbanding aku sendiri (yes, aku memang anak yang nakal walaupun aku anak perempuan dan sulung berbanding anak-anak yang lain, tp tu dulu la....sekarang dah sedar), seorang anak yang taat....dan bijak pulak tu...Sememangnya kehadiran adik menjadi penyeri dan penambah kebahagiaan dalam keluarga kami.. Kelahiran adik adalah antara anugerah yang tak ternilai bagi kami

MAK, AYAH, KAKAK DAN ABANG SAYANG ADIK....

So, jawapannya Boleh Sayang Anak Angkat Macam Anak Sendiri..

So, lenkali kalau tak tau jangan nak bercakap, jaga sikit bahasa tu ok! Esok2 anak cucu kau kena TTC, pastu amik anak angkat, baru terkena batang hidung sendiri...Tak kira la macam mana pun, anak tu anugerah Tuhan, rezeki amanah dari Tuhan yang perlu dijaga dengan baik...ada macam-macam cara untuk Tuhan beri rezeki tu..

Aku tak pernah terfikir isu  ni walaupun sebenarnya kat depan mata dah ada sebab tak pernah terfikir or rasa langsung akan adanya perbezaan tu, perbezaan wujudnya ank angkat dalam family kami...mungkin Tuhan dah archieve kan kot ingatan tu...hahaha...but in the end; again....hanya orang yang mengalami aje yang tau perasaan sebenarnya...(sedih mak aku kalau dye bace ni)

But for me, buat masa ni belum ada tergerak hati or perancangan untuk ke arah itu...Nak try cara lain dulu...

12 comments:

  1. Hanya yang mengalami yang akan memahami maksudnya kan...=) follow ur blog ok..salam kenal

    ReplyDelete
  2. betul tu honeylily! Lady pun sama gak, blum terdetik lagi untuk procedure yg ni... walaupun dalam hati mmg dah niat tu lah langkah terakhir yg akan dibuat suatu hari kelak insyaAllah

    ReplyDelete
  3. betul tu.. x semestinya anak angkat xkan disayangi... eyza tgk ramai kawan2 yang amik anak angkat, x pernah pun bezakan kasih sayang... dan x pernah ungkit pun yang diaorg tu anak angkat.... eyza pun blom sedia nak amik anak angkat...

    ReplyDelete
  4. Anie: thanks..dan salam perkenalan jugak
    LITM & eyza : memang ada niat nak amik anak yatim tapi bukan masa sekarng kot even nanti dah ada baby sendiri pun...sebab jaga anak yatim tu umpama pelaburan seumo hidup kta mak..

    ReplyDelete
  5. betul tu. sape kate tak bole sayang.

    tp mmg da terdetik dalam hati nk amik, if kalo betul2 takde rezeki melahirkan sendrik.

    ReplyDelete
  6. sama lah..belom ada perancangan ke arah itu lg

    ReplyDelete
  7. singgah cni lagi..heheheh..chinta pun sama belum terfikir ke arah tu lagi..tapi kalau ada rezki depan mata..ambik kot..

    ReplyDelete
  8. chinta: feel free to drop by...hehehe...blog ni biasanya tempat saya luah perasaan dan kata2 yang tak boleh nak speak out loud je sebab kalau saya simpan nanti jd stress

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan
    saya setuju dgn entry ni. baru2 ni kwn baik saya (childless after 5 yrs of marriage) pun ada amik anak angkat. dia sendiri pun anak angkat sbnrnya tp dia tak pernah rasa sedih atau rendah diri sb parents dia jaga dia baik & syg sgt kat dia.
    Bila tgk dia saya sendiri pun fikir akan ambil anak angkat kalau masih gagal conceive lepas cuba segala treatment nanti, inysaAllah.

    ReplyDelete
  10. dian: salam perkenalan jugak..sebenarnya tak semestinya bile kita tak de anak sendiri je baru boleh amik anak angkat, walau anak dah sedozen pun kalau mampu ape salahnya, terutama sekali anak-anak yatim

    ReplyDelete
  11. hai.. terbaca ur blog regarding anak angkat.. just walk in baca.. ;)
    i'm still single, available..hehe.. but, insist to get sorg anak angkat.. tgh2 carik info, tgk JKM punye website.. nak amek anak angkat ikot law la..senang for future kan.. :)
    pun, ade jugak yg kata, x payah amek.. tggu anak sendiri.. jaga anak sendiri..
    tapi, pahala kite dpt jaga anak org.. anak kan rezeki.. x kire la anak angkat ke, anak sendiri ke.. ade rezeki masing2..
    sebenarnya, my mum yg teringin nak amek anak angkat (even, anak da 6..hehe..).. tapi my dad x bg sebab, my mum da berumur la.. so, tenaga org tua kan.. :)
    insyaAllah.. pray for the best..

    Aishah/Ecah.. nuraishah_jamaludin@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aishah,
      moga niat sis dirahmati Allah..alhamdulillah..betul tu, anak tu adalah rezeki..anugerah terindah dalam hidup kita

      Delete

Follow by Email