Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Tuesday, April 24, 2012

Ada Ape-ape ke?

Setiap kali aku rasa happy, mesti ade je yang nak "kill the mood" kan..
Mesti jugak nak menyampuk dengan perkara-perkara yang sentap...


Setiap kali aku cakap nak makan that or this...teringin nak this and that..
Mesti ada sorang ni yang tak jemu2 tanya soalan "Ada apa-ape ke?"..."dah berisi ke?"..
Duh..that is so irritating tau tak!!lagi-lagi "ada apa-apa ke?"...asyik-asyik "ada apa-apa ke?"

Yes!! Memang ada...
Aku memang ada angin satu badan....

Pastu masa MIL call masa tu we all dlm keta..
*cut the story short*
Hubby cakap nak kua g makan sebab aku nak makan western...
Dgr my MIL tanya, "aik, ada apa-apa ke?"...
Duh...again!


Perlu ke nak kena "ada apa-apa" dulu baru boleh teringin nak makan itu ini...
Perlu ke nak kena "ada apa-apa" baru boleh nak demand macam-macam...
Perlu kena berisi dulu ke baru boleh mintak hubby bawa g makan kat mana-mana yang kita suka..
Ape kalau orang yang tak pregnant tak de hak ke nak mengidam makan macam-macam?
Tak boleh nak mintak itu ini...
*Double standard!

Sebagai orang normal yang diberi nafsu selera oleh Nya..
Sape saje pun boleh teringin or terasa nak sumthing or mengidam kan sumthing..
When a man mengidam nak makan something adakah bermakna yang dia juga pregnant?!
*Ding!..
I think that should answer my question...
Or adakah golongan-golongan suka-menyibuk-hal-perempuan-yang-belum-mengandung2-jugak ni akan twist the answer jadi "oo,wife dye ada apa-apa kot..sebab tu mengidam.."

Kehkehkeh...
 





Thursday, April 12, 2012

The journey starts again...

Bulan ni masih lagi rest...
Next month...all the treatment akan start semula...
Went to Hospital Putrajaya on Monday..
So, first day of period next month kena datang balik hospital untuk consultation, ~ whether proceed dgn clomid,  follicle tracking & TSI or go through the next step (which she doesn't say what)..
Berdebar semula.........
Dalam pada tu, dah call MakYong yang disuggest oleh salah seorang rakan TTC untuk try berurut juga...
Pun kena datang after period...
So, next month will be buzy with "baby making" efforts..


Usaha kami masih lagi sedikit  jika dibandingkan dengan teman-teman yang lain..

Tapi hubby ada cakap, its ok not to have baby (yet)...
Sebab bukan senang nak jadi parents zaman sekarang ni...
Kena betul-betul prepare mental dan fizikal untuk jadi parents..
Bukan setakat "go with the flow" macam kebanyakkan orang...
Bukan senang nak pikul tanggungjawab jadi parents..
Bukan senang nak didik anak...

Ramai anak yang tak menjadi..
Sebab parentsnya tak bersedia nak jadi parents..
Ada anak sebab orang kata kena ada anak..
Lumrah alam..

So, hubby cakap..
Kalau betul-betul nak ada zuriat..
Bukan setakat usaha semata-mata untuk dapat zuriat...
Kena usaha -usaha yang lain juga...
Usaha tambah ilmu keibubapaan...
Usaha untuk perbaiki diri....
Ilmu agama dan sebagainya...

Insya allah..
Hopefully by the time kami dikurniakan zuriat nanti..
Kami dah bersedia dari segala aspek..
Fizikal dan mental..
Sosial dan rohani...





Sunday, April 1, 2012

Macam-macam

The day has come to an end....the 6 months time is finally here...
will be back to normal life..
sangat touching bila sampai rumah yang sangat comel, hubby sambut dengan ucapan."Welcome home hunny"

Hari pertama masuk ofis, soalan cepu emas masih ada dari sorg dua makcik kerani kat depan tu (oopss...ye makcik, i pegi kursus yang tidak membenarkan i untuk pregnant ok, bukan pergi bercuti sambil treatment buat anak)..
tapi i senyum je and jawab dgn nicely..taknak spoil mood i untuk hari pertama...mesti ceria!!Mood ari ni nak happy happy je..

hubby bagitau..dye stress bukan sebab takde anak, tapi dye stress sebab tgk i stress sebab sangat2 nak anak...
hubby bagitau..dye stress sebab tgk i stress bile berdepan dengan soalan2 cepu emas dari orang..
hubby bagitau....lain kali jgn stress kalau org cakap2, jawab je secara sinis sambil tersenyum....contoh macam hari tu, g umah mak sedara dye yg baru dpt cucu...bile mak sedara dye tanya2, dye jawab je..
"wife tgh kursus, memang tak dibenarkan pregnant, at least i proud keje dye sibuk ke sana ke mari berkhidmat untuk negara, lain lah kalau duk kat umah je tak keje memang la bole nak beranak je memanjang..."
debush..nape lah i tak pernah terpikir  nak jawab macam tu kan....

Apepun orang nak cakap...
Hubby kata dye tetap happy walaupun dunia kami hanya berdua..
dan..
saya pun rasa yang kami masih comfortable berdua ...(ada cerita di sebalik ni, nanti dlm post yang lain plak)...
hubby cakap tak perlu rasa terbeban sebabkan anak hanya semata-mata org2 yg ckp2 soh kita ada anak..
sebab Tuhan lebih tau dari mereka tu kenapa kita perlu atau tak perlu ada anak...

Follow by Email