Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Wednesday, November 28, 2012

Pesanan seorang Ayah

Kata ayah...

"Allah itu adil..
  Setiap doa tu pasti akan dikabulkan..
 Ada yang dikabulkan cepat...
 Ada yang dikabulkan lambat..
 Dan ada yang hanya akan dikabulkan di akhirat nanti...
 Yang pasti setiap benda baik yang kita minta pasti akan dikabulkan..
 Jadi jangan berhenti berdoa dan jangan berputus asa "


Itu pesan sang ayah pada puterinya yang sedang berwajah mendung, semendung langit yang bakal menumpahkan hujan pada bila-bila masa...

Terima kasih ayah....
walau ego mu tinggi tak mampu menyapu air mata yang mengalir di pipi puterimu...
Namun kata-katamu sudah cukup untuk menyejukkan hati puterimu ini....





Tuesday, November 20, 2012

I Am Tired


Last Month Cycle Treatment - 100 mg Clomid (increase 50 mg)
FT on Day 8-10 : 3 follicles  which develops beautifully ...
Day 12 - 14 : uses Ovolution Prediction Kit (OPK) to detect ovolution...and BD alternate day as been prescribe by DR.
Day 14: Double line..on OPK!
Day 28: bunga-bunga matahari..
Day 29: AF..Day 1 starts again..


Memandangkan iktiar bulan lepas dengan tambahan dos clomid dan cadangan IUI yang telah bertukar menjadi SI tetap gagal..of course i sangat-sangat sedih...sebab SCIENTIFICALLY, everything is correct to make me pregnant..but AGAIN, it is still GOD who decides...and HE said its not meant for us yet..

Since the next step DR suggested is to proceed with IUI procedure and with the condition in Hospital Putrajaya is still not proper, so this new cycle, I've decided to take a break from hospital treatment for a while..at least for 3-4 months...or maybe more, maybe less..i do not know when will I find the needs to start medical treatments again...
All the pills and injections, all the things that need timely calculation and it had been almost a year i have to "ulang alik" went to the hospital.. all the hardwork and struglging..i must say i am tired...i just need a break..

Meanwhile, i will looking for alternative treatment~inner strength treatment, I will just pray and pray and never stop praying..
Because miracles can only happens with ALLAH blessing and permissions...
Not by other mean...

And yes, i feel more calm today..
dont know why..

Thursday, November 15, 2012

Official reply from Hospital Putrajaya

Formal reply from Hospital Putrajaya.. Actually dah terima agak lama cuma tak sempat nak masukkan di sini.

hmmm, seems like ada good news kan....tapi kena sabar menunggu juga pada semua yang jalani treatment di Hospital Putrajaya...





Tuesday, November 6, 2012

Anak itu pakej...

On the way ke KL dengan my immediate bos, dalam hujan lebat dan trafic yang perlahan, macam-macam perkara..

Termasuk my progress on the treatment. Then dye cakap, dye dulu pun lambat gak dapat anak. Nak masuk 3 tahun kahwin baru dapat yang sulung. Yang kedua dan ketiga pun selang 5 tahun setiap satu, tu pun puas makan ubat nak bagi lekat katanya.

Satu pesanan yang paling saya terkesan adalah:-

Dengan lemah lembut dye cakap,"H*****, anak ni sebenarnya datang dengan satu pakej lengkap dari Allah."

Saya diam, tak berapa nak faham.."Pakej? Pakej macam mana tu puan?"

"Yela, ada gembiranya, ada sedihnya, ada suka, ada duka. Ramai yang hanya ingat kegembiraan or keseronokkan tentang anak, tapi bila anak menangis, buat perangai dll mula la pulak tak tahan la..silap hari bulan boleh bergaduh suami isteri"

I cuma senyum je..betul jugak..selama ni hanya terbayangkan alangkah seronoknya jika ada anak..nak buat macam ni macam tu, nak beli itu beli ini..tak terfikir lagi tentang macam mana nak menangani karenah nya...anak tu pun ada moodnya...

Kebetulan Blog A simple Life pula ada cerita yang hampir berkaitan dengan perkara ni..


Salam kwn2...rasa nak berkongsi apa yg sy dpt td dr seorang ustazah..lebih kurang mcm ni bunyinya..

"Kalau kita diberi peluang utk menjadi seorang ibu/ayah..pastikan setiap hembusan & sedutan nafas kita tidak diiringi dengan dosa..pastikan kita didik anak itu betul2 ke jalan yg benar, ke jalan yg diredhai Allah..sesungguhnya, ibubapa akan menanggung kejahilan seorang anak andai kita tidak mendidik mereka dgn betul...bayangkan byk mana dosa yg akan kita tanggung hingga hujung nyawa..jgn ambil mudah soal pendidikan agama, ajarlah anak2 dr hal yg kecik2 sehinggalah yg besar, dari cara amik wudhu' sehinggalah kpd yg halal & haram..pastikan anak takut pada dosa, takut pada neraka.."

"Bila kita pandang org takde anak, kadang2 kita berasa beruntungnya mereka..sbb Allah tak bebankan mereka dgn dosa2 sebegini.."

Sayu hati sy dgr nasihat ini...tiba2 rasa sgt2 lapang & redha dgn ujian ini...ya kwn2, Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita...kita hanya mampu berusaha..yg menentukan Allah...pasti ada hikmah disebalik semua ini..mungkin kita masih belum dikurniakan anak kerana Allah tahu kita belum betul2 bersedia utk mendidik anak ke jalanNya..

Jgn kita bandingkan kita dgn org lain yg nampak tak seberapa, tp dikurniakan anak berderet..belum tentu lagi dia beruntung @ tidak...kita tak nampak dosa & pahala yg terheret pd diri mereka..jadi, bersyukurlah dgn apa jua keadaan & ujiaan yg Allah tentukan pd kita..

Wallahua'lam.."


Ya Allah, sungguh rasa macam nak menangis masa baca entry dari blog ni...
Zuriat itu anugerah, zuriat itu amanah...
Tanpa zuriat juga adalah anugerah...
Dengannya ada pahala, tanpanya juga ada ganjaran di sana....
Again...setiap perkara dari Allah itu ada hikmahnya yang tersendiri...
Walau perkara yang sama, situasi berbeza
Tapi...
Hikmah Ya Rabbi tetap sama...





Follow by Email