Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Thursday, August 25, 2011

Mood raya?

Semua orang tengah mood nak raya...
Aku plak...
Still lagi kat opis at this hour doing nothing...
Memand taun ni tak tau kenapa
Mood nak raya tu memang tak ada langsung..
Mak dah call tanya bila cuti...
Nak soh balik buat kuih raya...hmmmm,tengoklah petang ni kalau rajin..
Then raya pertama plak kat umah MIL..first time nak raya umah MIL sebab biasanya akan balik kg..
mestilah tak best sebab raya kat KL kan..
apa yang ada?...semua org balik kg even my parents..
tapi sebab hubby cakap tahun-tahun lepas dah balik kg
tahun ni beraya sini la plak..balik kg lambat skit..
ikutkan je la..padahal rumah MIL dengan rumah i tu 10 minit je dah sampai..
memang la tak feel kan nak raya...
kalau nak balik kg raya 2 ke 3 ke 4 ke baik tak yah...dah kurang meriahnya banding dgn hari 1...

 pastu plak dengan situasi macam ni...tambah dengan pengalaman kes bertandang ke rumah org dengan SIL aku yg satu tu dulu plus dengan situasi masa buka puasa hari tu, lagi aku malas....
Nasib baik gak hubby dah agree...raya kedua ni we all bertolak g vacation...
yahoo..tu je yang best..

Apapun..
SELAMAT HARI RAYA pada semua geng-geng TTC...
Thanks for always be there..


Tuesday, August 16, 2011

Kesan ubat kah?

Kawan-kawan semua,
nak tanya lah pada yang berpengalaman..
last 2 cycle (mei dan jun) saya dah amik clomid...
 (tapi still -ve)
cuma satu perkara yang berubah~
cycle period saya jadi pendek..
selalunya dalam 28-31 hari, tapi sekarang tepat 26 hari, mesti dah period..
then bila period plak, jadi pendek dalam 2-3 hari je..
dah 3 cycle since first makan clomid tu...

hmmmm, ingat nanti baru nak tanya Dr masa appointment bulan depan
tapi better juga tanya kawan-kawan TTC dulu...
sebab takde plak terbaca kesan clomid akan jadi macam tu...
ke ade sebab-sebab lain...
contohnya: terlebih stress ke? hehehhe...

Tuesday, August 9, 2011

baby to TTC men

Tadi masuk miting MPTP, then duduk sebelah one guy fren ni. know him but not that close because we are in different divisions~ mula2 sembang biasa2 je. then hp dye vibrate..
A few minutes later, dye tunjuk kat i gambar baby dye,"My son, baru 3 ari."..ooo, wife dye picture msg "hi abi"
I ckap congratulations tp tunjuk muka terkejut, then dye jawab la," Bos call soh dtg miting ni, pas abis ni balik la."
OOoo...ok, dah menjawab persoalan aku. (Govt kan kalau wife bersalin dapat cuti 7 hari)....Comel, gedik hati i...
Then, dye sambung cerita kat i,"First child after 7 years"
OO, yg ni lg buat aku terkejut..sebab i tak tau..."After 5 years kahwin baru i g treatment," katanya
Alhamdulillah akhirnya...patut la nampak lain macam je happiness dye masa tunjuk gambar baby tu..
Tapi tak sempat sembang panjang sebab miting dah start..
hehehe..
tapi hati macam gembira je bila dapat news ada geng TTC yang dah berakhir penantiannya...



Sunday, August 7, 2011

Kenapa mesti perempuan...

*hari ni tak puasa sebab tu boleh lepaskan marah sepuas-puasnya*

Again, this story happened in my MIL's house during buka puasa last Friday...

Actually, my second SIL lost her baby on Wednesday...memang surprised gile sebab malam selasa tu buka puasa sama2 macam takde apa2 pun..normal je, alih2 pagi Rabu tu my MIL text n informed ada di hospital. Kakngah was admitted, baby dah takde nadi ~ meninggal dlm kandungan. she was 6-7 months plus pregnant that time...memang la sedih kan..lebih2 lagi plak dlm bulan Ramadhan ni...
Tapi i dgn hubby tak sempat nak visit kakngah lagi sebab dye mcm tgh depress..taknak jumpa org, taknak cakap dgn org sume..anak dye yg 3 org tu ada kat umah my MIL...so i tak tau apa punca jadi mcm tu...

Ok, back to the real story...
My hubby was chatting with his mum and elder sister. He said nak g tgk kakngah...Then his sister (This sister is the same one yg kes kat kluang tu) cakap sambil gelak2," Nanti w** pujuk2 la kakngah...jgn sedih2..mu ckp kat dye, takpe la Tuhan nak amik satu pun, mu dah ada tiga, tengok aku satu pun takde lagi!".......(the words she said exactly, no edited version)
Perghhhhh........berdesing gile telinga aku dengar....kalau pun hubby aku nak pujuk kakngah, perlu ke cakap macam tu? Apesal tak ko je yg cakap sendiri macam tu? oooo...pasal ko dah ada dua anak eh...pasal aku tak de lagi....
Perlu ke nak pujuk org dgn menyakitkan hati sendiri...WTH!!! Elo kalau aku pujuk, aku akan cakap macam ni la wei~"Kakngah boleh sedih....sape tak sedih kalau hilang anak, tapi akak ada tiga lagi yang perlukan akak..sekurang2nya kakngah patut happy sebab dah ada yang akan tunggu di syurga nanti, anak yg boleh bantu ibunya nanti di akhirat untuk masuk ke syurga, tak semua org dapat rezeki macam tu"...hah! kan lebih manis...actually tu ayat yg aku sms kat kakngah...

Then tak habis kat situ,
Sambung plak cakap kat aku,"Z*** tak cuba try berubat ke? Berurut ke? Try la Biodex bla bla bla...try mkn bla bla bla"
Sib baik hubby tolong jawab,"Hm, ape lagi yg tak trynye kaklong...dah takde rezeki lagi...cakap je tak guna, meh la duit, ingat murah ke sume tu?"..hm...lega skit ade org backup...Hubby dah perasaan muka aku dah berubah,sebab tu dye spontan je dye tolong jawabkan kot. Hubby tau dah kalau aku dah diam ketap bibir tak jawab apa2 tu maknanya tahap larva kemarahan aku dah sampai nak meletup je...Apesal asyik tuju kat aku plak....Apesal mesti tanya kat pompuan je..abis tu adik ko tu tak payah nak berubat jugak ke? It takes two to make babies....lain lah kalau aku boleh mengandung dgn sendirinya...
Sib baik gak my MIL pun masuk menyampuk,"Alah, kaklong kau tu dulu pun tiga tahun baru mengandung"..
Hah! abistu takkan tak reti bahasa dan tak faham jugak isu isu sensitif macam ni...Pastu sekarang nak balas balik menyakitkan hati org macam ko pernah rasa dulu ke? WTH!!
Pastu my MIL berceritalah pasal kawan dye tu, aku tak kenal tapi hubby kenallah...
10 tahun kahwin baru dapat anak, pastu Tuhan bagi tiap-tiap tahun. Sekarang dah 7 org dah anak dye..
Hmmm....oklah, my MIL just bercerita untuk tidak mengeruhkan keadaan shaja....
Tapi memang tah kenapa rasa macam nak mengamuk gile masa tu...tapi bile balik rumah, rasa sedih nak nangis...Esoknya, AF...hmmmm, patutlah mood tunggang langgang.....

Friday, August 5, 2011

Pasal mengidam Stuffed Crab..

Dah lama sangat2 teringin nak makan stuffed crab...
1st time makan masa kat Kemaman tahun lepas, terus jatuh cinta...
Cari kat KL ni susah la plak....tanya kawan-kawan pun they all tak tau...
Akhirnya ada gak kawan bagitau ada menu stuffed crab kat Restoran Intai-Intai, Ampang..
Akan wajib ajak Mr Hubby pegi sana....
Tapi not for Buka Puasa...sebab we all memang tak berapa gemar berbuka di luar..
(Dulu-dulu masa tunang adalah kot sekali dua)..hehehe...

Will reserve the location for our birthday celebration...
This year will be a big makan-makan event...Sebab celebrate tiga birthday sekaligus...
Me, Ayah and Adik...Becoz my and ayah's birthday fall in bulan puasa while adik's will be on the 1st week of raya..
So, ayah decided to combine the celebration this year...

So, sebagai pembakar semangat....
 Here is my favourite stuffed crab:

Follow by Email