Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Sunday, August 7, 2011

Kenapa mesti perempuan...

*hari ni tak puasa sebab tu boleh lepaskan marah sepuas-puasnya*

Again, this story happened in my MIL's house during buka puasa last Friday...

Actually, my second SIL lost her baby on Wednesday...memang surprised gile sebab malam selasa tu buka puasa sama2 macam takde apa2 pun..normal je, alih2 pagi Rabu tu my MIL text n informed ada di hospital. Kakngah was admitted, baby dah takde nadi ~ meninggal dlm kandungan. she was 6-7 months plus pregnant that time...memang la sedih kan..lebih2 lagi plak dlm bulan Ramadhan ni...
Tapi i dgn hubby tak sempat nak visit kakngah lagi sebab dye mcm tgh depress..taknak jumpa org, taknak cakap dgn org sume..anak dye yg 3 org tu ada kat umah my MIL...so i tak tau apa punca jadi mcm tu...

Ok, back to the real story...
My hubby was chatting with his mum and elder sister. He said nak g tgk kakngah...Then his sister (This sister is the same one yg kes kat kluang tu) cakap sambil gelak2," Nanti w** pujuk2 la kakngah...jgn sedih2..mu ckp kat dye, takpe la Tuhan nak amik satu pun, mu dah ada tiga, tengok aku satu pun takde lagi!".......(the words she said exactly, no edited version)
Perghhhhh........berdesing gile telinga aku dengar....kalau pun hubby aku nak pujuk kakngah, perlu ke cakap macam tu? Apesal tak ko je yg cakap sendiri macam tu? oooo...pasal ko dah ada dua anak eh...pasal aku tak de lagi....
Perlu ke nak pujuk org dgn menyakitkan hati sendiri...WTH!!! Elo kalau aku pujuk, aku akan cakap macam ni la wei~"Kakngah boleh sedih....sape tak sedih kalau hilang anak, tapi akak ada tiga lagi yang perlukan akak..sekurang2nya kakngah patut happy sebab dah ada yang akan tunggu di syurga nanti, anak yg boleh bantu ibunya nanti di akhirat untuk masuk ke syurga, tak semua org dapat rezeki macam tu"...hah! kan lebih manis...actually tu ayat yg aku sms kat kakngah...

Then tak habis kat situ,
Sambung plak cakap kat aku,"Z*** tak cuba try berubat ke? Berurut ke? Try la Biodex bla bla bla...try mkn bla bla bla"
Sib baik hubby tolong jawab,"Hm, ape lagi yg tak trynye kaklong...dah takde rezeki lagi...cakap je tak guna, meh la duit, ingat murah ke sume tu?"..hm...lega skit ade org backup...Hubby dah perasaan muka aku dah berubah,sebab tu dye spontan je dye tolong jawabkan kot. Hubby tau dah kalau aku dah diam ketap bibir tak jawab apa2 tu maknanya tahap larva kemarahan aku dah sampai nak meletup je...Apesal asyik tuju kat aku plak....Apesal mesti tanya kat pompuan je..abis tu adik ko tu tak payah nak berubat jugak ke? It takes two to make babies....lain lah kalau aku boleh mengandung dgn sendirinya...
Sib baik gak my MIL pun masuk menyampuk,"Alah, kaklong kau tu dulu pun tiga tahun baru mengandung"..
Hah! abistu takkan tak reti bahasa dan tak faham jugak isu isu sensitif macam ni...Pastu sekarang nak balas balik menyakitkan hati org macam ko pernah rasa dulu ke? WTH!!
Pastu my MIL berceritalah pasal kawan dye tu, aku tak kenal tapi hubby kenallah...
10 tahun kahwin baru dapat anak, pastu Tuhan bagi tiap-tiap tahun. Sekarang dah 7 org dah anak dye..
Hmmm....oklah, my MIL just bercerita untuk tidak mengeruhkan keadaan shaja....
Tapi memang tah kenapa rasa macam nak mengamuk gile masa tu...tapi bile balik rumah, rasa sedih nak nangis...Esoknya, AF...hmmmm, patutlah mood tunggang langgang.....

10 comments:

  1. semoga kesabaran kita mendapat berkat dr Allah..amin...

    ReplyDelete
  2. Xpe sis..yg penting mil paham..pedulik kan sil..

    ReplyDelete
  3. Pn Leeda: insya allah berkat bulan ramadan ni. ada kalanya kesabaran teruji jugak....hmmmm, tak taulah esok raya ape cerita plak..
    yummy mummy: memang tak layan pun, tp bila dgr kat telinga memang la panas gile! Padahal dulu dye pun sama gak...

    ReplyDelete
  4. pergh la mulut die.. eiii, wajar cilikan je.

    seb bek ur hubby bersuara. aiii, org camtu mmg tak perlu nk layan!

    aiseh, aku plak yg hangin. (sbb mengenangkan raya ni, sure famili in law perli2 lagik. haiiiiiih!!!)

    ReplyDelete
  5. S : kan! pasal tu la tunggu sampai "cuti" baru lepaskan kemarahan ni. Kalau tak sia2 je puasa!

    ReplyDelete
  6. take care dear.. mmg la dear.... orang nie senang jer nak bercakap.

    jgn sedih2 ok..

    ReplyDelete
  7. fiza: tq dear...u pun jgn stress2..mulut org kadang2 memang macam tempayan yang tak boleh tutup

    ReplyDelete
  8. salam perkenalan..
    sabar byk2..dorg tak rasa apa yg kita rasa.

    ReplyDelete
  9. PuanJelita: salam perkenalan n thank you for dropping by

    ReplyDelete
  10. baru perasan ini blog ttc. tp bagus utk saye juga. serius, saye plak yg geram. mmg boleh bersabar, tp kite manusia biasa kan. semoga honeylily terus tabah dan kuat. begitu juga utk saye :)

    ReplyDelete

Follow by Email