Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Wednesday, July 6, 2011

Jaga baby punya cerita..

Yes, jaga baby 4 ekor kat umah...ok...saya ada dua ekor kucing satu spesis biasa satu lagu spesis bengal..tapi tiger si kucing bengal saya telah hilang beberapa minggu selepas pindah ke rumah baru..puas saya cari tapi tak jumpa jugak...sedih wooo sebab itu kucing kesayangan saya...macam rasa hilang anak sebab saya dah jaga dari kecil, saya amik masa umo dye 2-3 bulan camtu. pastu sebab kesian amik sekor lagi kucing kampung buat kawan dengan tiger.hubby namakan cuput sebab sangat pemalu orangnya... sekarang dah almost setahun..

baru-baru ni dua-dua ada babies..so, total kucing saya kat rumah dah jadi 10 ekor. mula-mula hubby dah pening camne nak jaga banyak2 camni..masa cuput deliver, i yang jadi bidan terjun...my hubby tak sanggup tengok..kesian katanya...hahaha...esok2 kalau i yang bersalin entah macam mana lah agaknye..

pastu si cuput ni plak bengong dye bawak pindah anak-anak dye, masa tu dah lebih kurang 1 month old~ entah kat mana dye letak kat lua kawasan rumah..pastu terus hilang sampai sekarang. masa tu memang sangat kesian kat dye..meraung-meraung cari anak dye..a few days later tiger plak give birth to empat ekor anak kucing yang sangat comel (duit-duit!!!)...so, sebab kesiankan si cuput saya bahagi-bahagikan. Dua kitten saya jadikan anak angkat pada cuput. And this time she is very overprotective...

Kemudian, dalam dua minggu lepas, tiger tak balik-balik...a night before tu, my hubby cakap dye x tutup sliding door...Cari cari tak jumpa-jumpa...So, in the end, cuput jadi ibu susuan pada 4 kittens tu...

Malam tadi hubby takde gi Ipoh, petang tu dye sms, "Cuput sakit, xnak makan, xnak menyusukan anak"...Actually i tau dye sakit since the day before lagi tp ingatkan dye sakit sikit-sikit je. So, ingat balik nak terus bawa g klinik tapi sampai rumah dah tak ada...panggil panggil cari cari pun tak ada...so, saya ignore sekejap sebab biasanya kucing yang sakit akan cuba berubat sendiri dulu. anak-anak kucing saya dah bising kelaparan..

 dah pening, baru 1 month mana pandai makan biskut lagi...suap air kosong dengan sudu plak dye taknak minum plak...last-last kena keluar balik ke pet shop cari botol n susu. dah pukul 9 malam kedai kat area rumah plak dah tutup..kena drive g giant. Sib baik ada...

Sampai rumah tgk hubby pun dah balik...terus bancuh susu, hubby yang susukan...sebab beli 1 botol je, so kena lah gilir-gilir...hehehe...sangat comel dowh tengok hubby susukan baby dengan botol...silap tak amik gambar...pastu pas menyusu kena usap-usap bulu dye macam mak dye selalu buat...

Sempat lagi jokes dengan hubby,"Hmmmm....baru anak kucing 4 ekor dah kelam kabut..esok kalau 4 orang anak tak tau lah macam mana"...
cerita kelam kabut jaga baby tamat jam 1.00 pagi..dalam. kul 3 hubby bangun bagi susu lagi sebab dah bising-bising..akibatnya pagi ni lambat sikit bangun kena g keje...lewat 2 minit..punch card merah! hahahaha...

1 comment:

Follow by Email