Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Sunday, March 2, 2014

Ikhlaskah hati?

Saya ingat setelah bertahun-tahun, hati saya akan lali, jiwa saya lebih kental dan tabah.. tapi saya silap..membaca post di bawah dalam TTc Group Malaysia membuatkan saya menangis teresak-esak..mungkin masih ada sisa kepasrahan yang dinafikan di sebalik ketabahan yang ditonjolkan...


(credit to Po-g Yana dalam TTC Group Malaysia) "baru2 ni,sy ke masjid kristal utk mghadiri cramah ustaz kazim elias..antara lain intipati yg dpt sy coretkan dlm ati adalah  ABG2 YG ISTERI BLUM MGANDUNG,REDHO,mak2 mntua jgn marah mnantu tak mgandung..sbb mnantu tu la yg akn tlg mak2 masak kat dapo,yg tu la yg akn ngemas masa raya..menantu kite yg ada anak tu,sibuk dgn anak..yg tgh mgandung,perutnye smp ke kuali,mcmne dia nk mgoreng,yg xde anak tu la yg mnolong,sy dgn selamber,menangis dpn ustz..kbtulan sy duduk sbaris dgn kosi ustaz..blh jadik ustz nmpk sy nangis,smbung ustz lg,Allah ni maha adil..dia buat elok2 dah..di zmn nabi..seorg shabat bgun dan bertanyakan nabi..ya Rasulullah,aku pny 2 org anak yg mati d wktu kcik,siapa yg akn mnunggu aku di pintu syurga nnt?sabda nabi :brgsiapa yg pny 2 anak,dan ank dia mati d wktu kcik,ank tu akn mnunggu mak ayah nye d pintu syurga,bgun lg seorg shbt bertnya kan,bgaimana pula kami yg kematian seorg anak ya Rasullullah?anak itu pun akn tggu di pintu syurga,,kmudian,bgun siti aisyah ra,ya Rasulullah,bgaimana dgn kami,yg bkhawin tp xde anak??siapa yg akn mnunggu kami??jwb Rasulullah,AKU la yg akn menunggu mereka..SubhanaALLAH Allah maha hebat,mgutuskan Nabi semulia ini,UKE ckp lg,penungguan siapa lg baik??NABI ke ANAK?sye jwb dlm hati NABI ..kite jgn merintih..usaha..tawakal..redha..kasih syg Allah pd kite..lbih dr kemurkaanNya.."


Saya selalu mengingatkan diri..tabah lah hati...usaha..jangan putus asa..tawakal..redha..pasrah..bersyukur.. tapi ada kalanya terdetik juga...kenapa? kenapa? kenapa?  aduh...susahnya untuk menjadi manusia yang ikhlas hatinya....

Bukan tidak bersyukur..bukan juga tidak ikhlas..tapi ikhlas yang sebenar-benarnya..tanpa ada sedetik pun rasa terkilan..
Kita diberikan seribu satu kenikmatan dan kebahagiaan..tapi hanya satu perkara yang sangat kita inginkan tapi kita tak dapat membuatkan kita lupa melihat seribu kenikmatan yang telah ada pada kita...kita terkilan hanya kerana tidak diberikan anak sedangkan kita telah perolehi kemewahan dan harta dunia yang lain..sedangkan anak tu salah satu daripada kemewahan dan harta... 

Kenapa perlu dibandingkan apa yang kita tiada dengan apa yang orang ada..kenapa tidak kita bandingkan apa yang kita ada dengan apa yang orang tiada? Maka kita akan lebih menghargai...
Bunyinya senang kan..tapi ada kalanya kita tewas juga kan.. 


Ya Allah, ikhlaskan lah hatiku dengan ujian dariMu ini..






7 comments:

  1. Honeylily, pada i, it would take some time untuk betul betul menerima keadaan kita ni. Bukan kerana kita tak ikhlas atau tidak mempercayai ketentuan Allah, tapi sebab kita manusia yg punya keinginan.

    Lagipun, Iman kita sentiasa turun naik. I selalu rasakan, bila i dekatkan diri dgn Allah, hati tenang and x gelisah pun. Tapi bila i jauh dgnAllah, semua keresahan dan kesedihan datang...memang benarlah...ingatkan Allah hati kan tenang...

    InshaAllah, kita sama2 perbaiki diri kita, supaya sentiasa dekat dgn Allah. Amin...

    ReplyDelete
  2. iya pon bace ni aritu.iya cari video dia lagi.cube tgk dalam page ttcgm tuuu.ade iya share video ustaz ;) tabahkan ati nyeeee.same2 kite teroskan usaha,percaya pada Allah.jika sudah menjadi ketentuan tanpa rezeki anak,kite same2 plak usaha redha padaNya.inshaaAllah.

    ReplyDelete
  3. lily, tetiba sebak bila baca .. kuatkan la hati kita ni kan..:(

    ReplyDelete
  4. Pada saya, masih belajar untuk redha, syukur dan ikhlas. 3 konsep yang berlainan tapi payah untuk diaplikasikan. Jauh di sudut hati masih rasa 'perasaan' itu..Moga2 Allah beri kekuatan untuk menerima keadaan diri ini.

    ReplyDelete
  5. tabahlah wahai hati...anyway Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  6. Allah belum beri kita rezeki sebab Dia nak beri kita yang terbaik... Semoga sentiasa tabah... Amin.

    ReplyDelete
  7. insyaAllah Allah akan bagi rezeki yang itu nanti..rezeki yg lain, alhamdulillah belum lagi ada putusnya..

    ReplyDelete

Follow by Email