Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Wednesday, July 3, 2013

Pengalaman pertama IUI

1st Day menses for this cycle fall on 18 Jun 2013..
So, start hari kedua hingga keenam amik Clomid 150mg yang Dr dah bekalkan dari cycle bulan lepas.. Disebabkan cycle lepas my folli tak membesar dengan cantik, so dah increase from 100mg to 150mg

Day 9 - FT di Hospital Putrajaya, ada 1 folli 11x12mm
Day 11- FT, 15x17mm
Day 14 -18x22mm and Dr mention that it is good enough and can proceed with IUI..masa tu rasa excited sangat and gembira juga...

9.30 pm on 1 July 2013 - cucuk Pregnyl 10,000iu (ubat dibekalkan oleh Hospital Putrajaya tapi i pegi cucuk di Klinik area tempat tinggal je sebab malas nak ke HPj malam tu). Ubat RM93.00 (free sebab ada GL) dan RM10 kos cucuk kat klinik ..

9.00 am 2 July 2013 - Lapor diri di Pusat Bersalin Berisiko Rendah Presint 8 Putrajaya untuk sesi kaunseling IUI
Sekarang ni semua proses HSA dan IUI buat kat sini..suka sangat dengan environment nya yang sangat home-feeling..and the staffs sangat friendly..kalau bersalin kat sini mesti best sebab macam tenang je and ward pun macam bilik kat rumah.

Untuk sesi ini, me and hubby were consulted by MA Joe..rasanya En. Joe sangat famous kat O&G Putrajaya...sangat expert dengan bidang fertility ni..kalau untuk amik darah, HSA, IUI semua dia yang akan consult..And from the report yang Dr sediakan i found out something from MA Joe yang i ni ada anteverted uterus..means my uterus dalam kedudukan terkehadapan sedikit daripada kedudukan normal yang menyebabkan sperms susah nak masuuk..tapi DR yang check up sebelum-sebelum ni tak pernah inform pun..the only problem i know is that i only have one tube..but hes said that it is not a big problem...

Not only that, he explains the process in very details..what need to be done tomorrow, how the procedure will be done, what next...he also consult us the proper position to BD for anteverted uterus so that the chances to get pregnant is higher..very detail siap lukis gambarajah lagi..hehe..tapi nak baby punya pasal buangkan tebal muka tu..my DH pun nampak selamba je. In fact dye plak yang banyak tanya..Other than that, dye advise hubby to take milk chocolate, bendi or terung as it can increase the quality and quantity of sperms..

9.45 am 3 July 2013
Sesi kami adalah yang kedua. Sampai  PBBR, terus diarahkan ke bilik spermatorium..bilik master bed room yang kemas, bersih sebab everything pun warna putih, siap ada katil and sofa..Alhamdulillah, sebab MOH dah sediakan tempat yang sebegini cantik untuk prosedur fertility ni. Wife boleh masuk sekali untuk bantu hubby. Nurse explain cara-cara  untuk kumpulkan sperm..huhu..then sementara nak tunggu sperm washing tu, kami keluar breakfast dulu...after satu jam setengah around 11.30 datang balik ke klinik untuk next process...

Masuk dalam bilik prosedur, nervous gak...tapi hubby sempat kiss and say good luck..
For me, the process was done dengan sangat cepat...dalam 15 minit je macam tu..alhamdulillah...Dr kata, patient ni (I lah tu) senang nak masuk compare patient sebelum ni (1st patient pagi tadi)..tak sakit macam masa buat HSG dulu, rasa senak sikit je dengan speculum tu..Lepas tu, kena baring dalam masa setengah jam dengan kedudukan kaki bengkok menegak dan kepala lebih rendah dari punggung (yang ni diselaraskan oleh katil tu)..masa menunggu setengah jam ni hubby dibenarkan masuk untuk temankan kita...masa ni dah mula berangan-angan dengan hubby...

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan mudah..dari urusan hubby hingga lah ke urusan untuk I..
Since i punya procedure tamat around 1pm, so dapat MC for that day. dan dibekalkan ubat Duphaston untuk kuatkan rahim dan folic asid. Dapat 2 upt free untuk check selepas hari ke-14 nanti. Kalau positive kena datang balik ke PBBR untuk check up darah etc. kalau negative...well, kalau negative kena start all over again lah..but hopefully biarlah 1st and last..selain ubat, kena "prescribe" supaya BD 3 hari berturut-turut untuk support the procedure..

Apa yang I rasa dalam cycle ni?
1. I kerap buang air kecil..
2. Dan start masa hari 10-11 tu rasa kembung perut dan senak...

Ya Allah,
berkatilah usaha-usaha kami pada bulan ini..
dan kurniakanlah kami anak-anak yang soleh dan solehah..
Amin Ya Rabbal Alamin..








15 comments:

  1. InshaAllah ada rezeki awak dan suami. Doa banyak-banyak. Rehat cukup-cukup :)

    ReplyDelete
  2. I can feel that everything just went so smooth. Hopefully ur IUI menjadi.

    ReplyDelete
  3. insyallah...semoga ada rezeki zuriat buat awak dan suami..amin..

    ReplyDelete
  4. In shaa Allah..saya doakan semoga semuanya dipermudahkan buat honeylily.

    ReplyDelete
  5. Mudah2an kerap buang air dan perut senak jadi positive sign..mudah2an dipermudahkan Allah sis!

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..ALLAh telah permudahkan segala urusan awak..saya doakan semoga kali ini rezeki berpihak pada awak..

    ReplyDelete
  7. Thanks kawan-kawan..doakan semoga ada rezeki untuk kami kali ini..insya allah

    ReplyDelete
  8. I pray for u dear ;)
    Hari dah dpo 5-6 yea?
    cant wait to hear from u...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, arini dpo 6..
      nervous nak tunggu dpo 14..

      Delete
  9. gud luck sis..saya pun xlama lagi nak buat IUI :)

    ReplyDelete
  10. Slm, I pun bt iui 17 june aritu,seminggu lps tu ada simptom2 kerap kencing, breast sakit, perut kembung, kencing kotor.....9hb 7, I lewat seminggu period, pergi bt upt dgn doctor, doctor sahkn hamil 5 minggu...

    Insyaallah ada rezeki u tu..amin

    ReplyDelete
  11. Hai sis.. blh tau iui 1st season tu bjaya pregnant x?

    ReplyDelete
  12. Hai sis.. blh tau iui 1st season tu bjaya pregnant x?

    ReplyDelete
  13. Walaupun cerita ni da lama..I excited Sgt. ..nak tau kesudahannya..

    ReplyDelete

Follow by Email