Labels

I Love You (3) lagu fav (1) perasaan (38) TTC (44)

Saturday, March 17, 2012

Tragedi Raya Haji 2011..

Ok..cerita ni memang dah agak lama....cuma kesibukan menghalang daripada menulis di sini..
tapi tak bermakna yang akan lupa dengan tragedi tu...
i thought lepas kejadian masa bulan puasa tu semuanya akan senyap, rupanya tak juga...
memandangkan i tgh DPA, so dapat cuti on 1st day raya je...pagi balik umah my mum sekejap and petang balik umah my MIL...then pergi ziarah umah my hubby punya makcik kat KJ....
Cut it short...the aunty pun cite lah pasal menantu dye yg kawen masa 1 Mei 2011 dah pregnant...
And biasalah mestilah the next story akan berkait dengan me and hubby...
Mula-mula tu buat-buat tak dengar je..tapi panas telinga juga lah...masa tu i tgh duduk kat meja makan, they all duduk kat bawah...
Sampai satu tahap, my SIL panggil i duduk dgn they all..i ingatkan dah abislah topik tu...
Tiba-tiba dye sebut pasal i takde anak, then konon nak tunjuk concern lah, nak explain kat org sume, ramai ok masa tu, ada family Maksu juga, my my other SIL...abis dye buat "announcement" ~ they all ni tgh usaha la ni..dah pegi berurut dah aritu..sekarang ni dok jauh, tu yg tak boleh lekat lagi...
Pergh! Sentap gile....muka my MIL terus berubah..i tgk muka hubby pun berubah..
Hubby terus bangun cakap kat i,"Jom balik!"...
Apa lagi, i bangun terus keluar..tak salam or pandang langsung..hubby je yang salam dengan semua family dye...

Dalam kereta.." Mana dye tau semua, u cakap kat dye ke?"...i takut hubby marah sebab before ni dah decide takkan cite kat orang apa2 pun pasal kami tgh TTC ni...
i angguk je,"I cakap sebab i nak dye faham, kita bukan tak usaha...tgh usaha. I ckp cara elok sebab taknak jd kes cam bulan puasa tu.."
hubby," u bukan tak tau dye tu cam mana.."
me,"ye, i ingat i cakap elok2 kat dye so that dye faham isu ni sensitif pada i n u, so that dye tak sebut2 lagi...i xnk lah masam muka dgn ur sis..."
hubby diam je..."kali ni biar i yg ckp dgn dye"...
ok, aku masih lagi bersikap rasional dan diplomasi dan berlembut dgn my SIL ni, but thats it!! Enuf is enuf...
hati aku sakit sangat dengan perlakuan dye...i ckp kt my hubby,"Xpe, biar i yg ckp.Im not going to be nice anymore..cukuplah apa yg dye dah buat. Sumpah i takkan percaya lagi dgn ur family..."

Yes, memang aku dendam...i ckp kat hubby lagi..im not going to be nice with ur family anymore except with MIL...i dont trust them at all....so, lepas ni jgn nak suruh i anggap and layan they all tu as my adik beradik...
jangan tanya lagi why i tak suka they all datang rumah..or why i tak suka pegi rumah they all...they are not welcome anymore in my life...i will treat them juz like anybody else who have no business in my life...

Sampai rumah, i terus sms dye," Sis, i xsuka cara u cakap umah kat umah U** tadi, i cerita kat u supaya u faham and tak sebut2 lagi pasal tu dgn i...i dont trust u anymore and please show some respect to me and my hubby, hal rumahtangga kami biar kami yg uruskan"

Then dye reply,"Akak x maksud nak malukan Z* n W**, akak cite so that they all pun faham.."

I reply balik,"Tak perlu pun...lepas ni jgn masuk campur lagi hal rumahtangga kami..."
last msg,"Akak minta maaf..tp niat akak baik. Akak xnk they all ckp pasal hal anak dgn u all lagi coz i know how much it hurts u" Teettt....... i tak reply pun......but i tunjuk semua msg kat hubby, dye pun tak cakap ape..which means dye tak marah i tapi marah his sister...sebab lepas tu we all boleh g lepak bercinta and tengok wayang dengan happy nye....

but to my SIL, lepas kejadian tu...relationship i dgn my in laws memang agak renggang...as if they dont exist....and my hubby pun tak ble ckp ape...kalau ada apa-apa family event at his side,kalau i xnak pegi pun xpe, coz dye tau kalau paksa pun tak guna....tapi i tak halang my hubby kalau dye nak pg tapi jgn ajak i pg sekali...balik rumah MIL pun i dah limitkan..e.g only once a month...supaya tak jadi anak derhaka..tp tu pun i akan duduk tak lebih dari 3 jam je...i think that is fair euff for me...


In the end,
i feel better sebab i boleh kurangkan separuh manusia-manusia dalam hidup ni yang menyakitkan hati i....
i feel much better...

2 comments:

  1. Bravo to you and your husband. Tabik untuk both of you sebab berani. Doesn't mean kita tak nak bincang hal tu sebab kita malu, but our marriage has nothing to do with them kan..Nyibuk2 kita tak ada anak macam la ganggu hidup mereka. I think I should do the same thing. My SILs jahat jugak..haha..but I still peluk cium belikan baju utk anak2 mereka..konon nak ambil hati tapi make no difference pun..kalau dah jahat, memang jahat sentiasa..haha..

    But I think my husband tak seberani like your husband. Kami banyak bertolak ansur. Even ada je biras yang tiba2 bawak mulut fitnah I, paling teruk pun I update kat Facebook pasal kelakuan dia..Yang bagusnya dia baca dan dia pun dah segan silu sikit pada kami.


    Konon niat baik..but please la kalau the intention is good, it will reflect through your action kan..kalau macam tu, niat baik ke?

    Sorry la ya, nampak macam I ni jadi minyak menyimbah api pulak..terpanjang pulak komen..tiba2 emotional pulak post ni..

    ReplyDelete
  2. its ok...memang jd emo..tp skrg i dah ok pun...bila tak banyak bercampur dgn they all, takde lagi dengar benda2 yang menyakitkan hati...so takde lagi stress2..
    alhamdulillah, i dapat hubby macam tu..yg faham perasaan i dan sama2 harungi dugaan ni..and never blame me malah banyak support me to face this type of people...

    ReplyDelete

Follow by Email